به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، منظور از مزمن بودن آسم این است که این بیماری همیشه وجود دارد، حتی زمانی که بیمار مبتلا به آسم احساس ناخوشی ندارد. در این بیماری به دنبال واکنشی که راههای هوایی به عوامل محرک و حساسیتزا (آلرژیک) نشان میدهند، وقایعی مانند التهاب پوشش داخلی راههای هوایی، ورود زیاد ترشحات هوایی و انقباض عضلات اطراف این نقاط رخ میدهد. این سه عامل، موجب انسداد راههای هوایی میشوند و در نتیجه، هوای کمتری از مجاری هوایی عبور میکند. در ادامه، با سختتر شدن عمل تنفس، علائم آسم به صورت سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس بروز میکند.
علت دقیق و اصلی آسم هنوز نامشخص است ولی آنچه تا کنون روشن شده، این است که اگر در خانواده یک فرد به این بیماری مبتلا باشد و از طرفی تماس با بعضی از مواد حساسیتزا و محرک میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. برخی افراد به دلیل تماسهای شغلی ممکن است دچار آسم شوند؛ مانند کارگران نانوایی، چوببری، رنگسازی و... همچنین ممکن است بیماری آسم درافرادی که هیچ سابقهای از آلرژی ندارند نیز رخ دهد.
مهمترین عوامل محیطی که میتوانند سبب بروز یا تشدید آسم شوند، عبارتند از گردههای گل و گیاه، عوامل حساسیتزای حیوانات ( پر، مو یا پوست)، قارچها و کپکها، سوسک و انواع حشرات، دود سیگار و سایرمواد دخانی مانند قلیان و پیپ، آلودگی هوا، تغییرات آب و هوایی و به خصوص هوای سرد وخشک، بوهای تند مانند رایحه عطر و ادوکلن، آلایندههای شیمیایی مانند شویندهها و حشرهکشها، تغییرات هیجانی شدید مانند گریه و خنده شدید، غم و شادی مفرط، استرس، عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا، ورزش و فعالیت فیزیکی، داروهایی مانند آسپرین و برخی مسکنها، مواد افزودنی غذاها و حساسیتهای غذایی به ویژه در کودکان، عدم تغذیه با شیر مادر، کمبود ویتامین دی و همچنین چاقی.
سرفه یکی از شایعترین علائم آسم است؛ سرفه بیماران مبتلا به آسم معمولا در اواخر شب و اوایل صبح تشدید میشود و خواب آنها را مختل میکند. این سرفهها ممکن است تک تک یا حملهای باشند ولی معمولا برای مدتی نسبتا طولانی ادامه پیدا میکنند. در هر صورت اگر این سرفهها بیشتر از چهار هفته طول بکشند، باید بیمار را برای بررسی از نظر آسم به پزشک متخصص ارجاع داد. خس خس کردن نیز یکی دیگر از علائم این بیماری است؛ خس خس نوعی صدای زیر است که هنگام تنفس (معمولا در بازدم( شنیده میشود. خس خس سینه را باید از خرخر که نوعی صدای بم است و معمولا در هنگام دم شنیده میشود، متمایز کرد.
خس خس عودکننده نیز از علائمیاست که باید در صورت مشاهده آن، به بیماری آسم مشکوک شد و بیمار را به پزشک متخصص ارجاع داد. در تنفس طبیعی، عمل دم و بازدم به راحتی و بدون احساس فشار یا کمبود هوا صورت میگیرد، اگر بیمار دچار اختلال تنفس به صورت تنگی نفس شود، باید به آن به عنوان یکی از علائم هشداردهنده توجه کرد و به آسم مشکوک شد و بیمار را برای بررسی بیشتر، به پزشک ارجاع داد. البته همه بیماران علائم بالا را به طور کامل ندارند و شدت و میزان آنها در حالتهای مختلف بیماری یک بیمار( به ویژه در هنگام حمله آسم) متفاوت است. همچنین ممکن است در بعضی از افراد، بیماری آسم به طور همزمان با سایر اختلالات آلرژیک مانند آلرژی بینی با علائمیمانند عطسه مکرر، خارش، آبریزش و گرفتگی بینی یا اگزما با علائمیمانند ضایعات پوستی خارشدار دیده شود.(ایسنا)
نظر شما